erasmusZa program razmene „Erazmus“ odlučio sam se prevashodno iz želje za novim iskustvom, kako akademskim, tako i životnim. Sam proces prijavljivanja i podnošenja dokumenata ne traje dugo i izuzetno je olakšan. Uz pomoć drage Branke iz Odeljenja međunarodne saradnje, koja je bila uz nas tokom celog procesa, od inicijalne ideje za prijavom pa do kraja razmene, kao i profesorke Ranke Mitrović, sve prepreke lako smo prevazilazili. Najteže je, zapravo, bilo pronaći ekvivalentne predmete na fakultetu na koji idete. Ali, kada se predmeti poklope, dokumenta predaju, prođete konkurs, preostaje samo čekanje do početka jedne ogromne avanture.

Zemlja za koju sam se ja odlučio je Rumunija, a univerzitet Zapadni univerzitet u Temišvaru. Na gostujućem univerzitetu dočekan sam prvenstveno prijatno, njihovo osoblje, naoružano svim potrebnim informacijama održalo nam je sastanak već prve nedelje. U okviru Erazmus-a postoji i studentska organizacija koja se zove ESN (Erasmus Student network). Članovi ove organizacije dolaze iz redova studenata i bili su uz nas za sve informacije i probleme, ali ono što je još važnije, oni se bave organizovanjem svih studentskih događaja, druženja i grupnih putovanja. U Temišvaru ceo „Erazmus“ program odlično funkcioniše, broj studenata na razmeni prevazilazi 150 po semestru. Sredina je zaista multietnička, tokom moje razmene imao sam priliku da budem okružen ljudima sa svih kontinenata, svih veroispovesti, različitih nacija, kultura, jezika, pogleda na svet. Uz ono akademsko iskustvo koje „Erazmus“ svakako donosi po meni je presudno ovo kulturološko. Jedinstvena prilika da se družite sa različitim ljudima, da se približite njihovoj kulturi, načinu života. Već posle prvog meseca potpuno se prilagodite, naviknete se na to da svako sa sobom donosi delić zemlje iz koje dolazi i u vazduhu počne da vlada jedna istinska internacionalna atmosfera. Takođe putovanja kao sastavni deo razmene donose još jedno novo iskustvo i priliku da se nešto novo vidi, otkrije, nauči.

Meni kao studentu Fakulteta za poslovne studije, Univerziteta „Džon Nezbit“ u početku je bilo čudno što na nastavi ne postoji interakcija na nivou profesor-student kao što sam navikao na mom fakultetu. Takođe, profesori ne drže redovne konsultacije već se sa njima komunicira putem e-maila i baš u slučaju preke potrebe zakažu termin konsultacija, što na mom matičnom univerzitetu zaista nije praksa. Uslovi na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru su, generalno gledano, dobri, ali ne i jednaki uslovima na Univerzitetu „Džon Nezbit“. Osim tih par razlika, mogu da primetim jednakost u stručnosti profesora na oba univerziteta, njihov trud da povežu teoriju sa praksom, jako dobru literaturu.

Studentski život u Temišvaru je zaista izvrstan. Grad obiluje klubovima, pabovima, restoranima,  šetalištima, parkovima. Stipendija koja se dobija tokom razmene više je nego dovoljna da pokrije sve troškove, što naravno uključuje i putovanja i izlaske, kao i troškove studentskog doma i svakodnevnog života. Dovoljno je samo izaći ispred doma, uvek se nađe neko ko je raspoložen da izađe u grad, da popije kafu, da prošeta. Otvorenost svih studenata na razmeni doprinosi odličnom provodu u izlascima, na putovanjima, ali i tokom ispitnog roka, kada svi zajedno učimo i pomažemo jedni drugima oko projekata.

Mogu da zaključim da je „Erazmus“ zaista jedinstveno iskustvo koje mi je pomoglo da sebe unapredim kao ličnost, da imam prijatelje u celom svetu, da sa sobom ponesem znanja stečena na stranom fakultetu, da imam nezaboravna sećanja do kraja života i zanimljive trenutke koje mogu da prepričavam mlađima i radoznalima.

Dušan Živković sa Fakulteta za poslovne studije

logo-medjunarodne-saradnje

© COPYRIGHT | MEGATREND UNIVERZITET

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: