erasmusplusTokom letnjeg semestra 2016/2017. godine učestvovala sam u razmeni studenata u okviru programa „Erazmus+“. Za program razmene sam saznala zahvaljujući Odeljenju za međunarodnu saradnju na svom Univerzitetu, i nakon što sam videla konkurs za jednosemestralni boravak na Univerzitetu u Valensiji, odmah sam se prijavila. Ispunjavala sam sve potrebne uslove za odlazak (prosek ocena, motivaciono pismo, nivo španskog jezika B1, koji je neophodan u Španiji) i imala sreće da budem odabrana s obzirom da mi je oduvek bila želja da živim u Španiji.

Valensija je akademski grad, a internacionalnih studenta ima preko 2000. Kako je moj boravak obuhvatao letnji semestar, izabrala sam četiri predmeta i to one koji su slični predmetima na mom matičnom fakultetu.

Univerzitet je ogroman, i jedan od najvećih i najboljih u Španiji. Kampusi su napravljeni kao gradovi za sebe, sa sopstvenom bankom, ambulantom, stanicama za bicikl (Valenbisi je glavno prevozno sredstvo svakog studenta u svako doba dana i noći), prodavnicom, terenima za sport, bazenom,  tako da je svakodnevni odlazak na predavanja pravi užitak! Projekti  nose oko 50% od ocene, jako su zanimljivi iako su obimni, i rade se individualno, u grupi od 4-5 studenata. Predmet „Marketing“ sam već učila na svom fakultetu, ali sam ga izabrala ponovo i primetila da se teorija skoro uopšte ne razlikuje od onoga što se uči kod nas, razlike ima u praktičnom delu predmeta, koji je kod njih dosta intenzivniji. To je razlika koja mi je najviše zapala za oko u ovih 5 meseci, pošto sam svake nedelje radila na najmanje dva projekta. Takođe, dobra strana Univerziteta u Valensiji je takozvana Virtuelna učionica, odnosno sajt na kome imate nalog i sve informacije vezane za Univerzitet. Tu postavljate projekte, dobijate ocene, poruke, obaveštenja, učite sa prezentacija koje postavljaju profesori, i još mnogo toga.

Stanovala sam sa devojkom iz Španije, potom sa devojkom iz Nemačke, a kasnije sa kolegenicom iz Francuske, a sam proces pronalaska stana može biti i pitanje sreće, jer je ponuda velika, a potražnja još veća. Ima dosta sajtova na kojima možete pronaći sobu, takođe imate mogućnost da budete smešteni u studenskom domu, ali je to nešto skuplja opcija. Supermarketi su odlično snabdeveni, a cene iste kao u Srbiji, tako da je kuvanje i lako i slatko!

Valensija je domaćin brojnih događaja i festivala a arhitektura grada je nešto zaista posebno, pa plaža dolazi na drugo mesto moje liste omiljenih aktivnosti. Kao što sam rekla, Valensija je prepuna internacionalnih studenata, ali jako mali broj njih dolazi sa Balkana tako da nećete upasti u klopku da se družite i pričate samo sa zemljacima.

Život i studiranje u Španiji je najlepše iskustvo koje sam mogla da poželim. Upoznate mlade ljude iz celog sveta, od Kine do Argentine, kao i njihove kulture. Družite se, kuvate jedni za druge, učite, izlazite i putujete zajedno! Fakultet je bitan, ali ove stvari upotpunjuju život! Nadam se da ću se još nekada sresti sa tim ljudima, a do tada ću pamtiti i prepričavati ovo iskustvo!

Dunja Novković sa Fakulteta za kulturu i medije

logo-medjunarodne-saradnje

© COPYRIGHT | MEGATREND UNIVERZITET

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: