U sredu, 3. februara, na Univerzitetu „Džon Nezbit“ svečano je otvorena Prva međunarodna konferencija na temu: „Nacionalna i međunarodna bezbednost: Savremeni globalni izazovi.

Ovaj skup Univerzitet „Džon Nezbit“ je organizovao u saradnji sa Institutom za evropske i američke studije (Grčka), Institutom za međunarodne studije (Nemačka), Međunarodnom asocijacijom za strateške studije (SAD), Centrom za američke studije Fudan univerziteta (Kina) i Institutom za semitske studije (SAD).

Skup je otvorio rektor Univerziteta „Džon Nezbit“, prof. dr Slobodan Pajović, pri čemu je istakao važnost ove teme na globalnom nivou, sa posebnim osvrtom na migrantsku krizu. Takođe je istakao da je organizacija ove konferencije doprinos koji Univerzitet „Džon Nezbit“ daje, ne samo u oblasti studija bezbednosti, već i razvoju društva zasnovanog na znanju i ekspertizi u Srbiji.

Nakon govora rektora Pajovića, skupu se obratio svetski priznati analitičar, gospodin Jozef Bodanski. Gospodin Bodanski objasnio je istorijsku i kulturnu pozadinu islamističkog ekstremizma, rekavši da su tokom hladnog rata svi bili fokusirani na balans između SAD-a i SSSR-a, dok niko nije obraćao pažnju na to šta se dešava u ostalim delovima sveta, kao što je Bliski Istok.

Nakon svečanog otvaranja Konferencija je nastavljena u dve sesije. U prvoj sesiji govorili su Džonatan Figel sa Instituta za antiterorizam iz Izraela (ICT), zatim Džon Nomikos sa Instituta za Evropske i Američke studije, a na temu bezbednosnih izazova koje nose ilegalne migracije u Evropi. Usledila su izlaganja profesora sa Fakulteta bezbednosti, Zorana Dragišića i Darka Trifunovića.

Tema druge sesije bila je „Radikalizam, ekstremizam i terorizam“ u kojoj su govorili: Efraim Isak, profesor sa Instituta za Semitske studije; Njegova ekselencija ambasador Miloš Strugar; Miroljub Jevtić, profesor sa Fakulteta političkih nauka i profesor Marko Lombardi sa Univerziteta Katolika iz Milana.

Nakon svake sesije studenti i učesnici vodili su konstruktivne debate na temu bezbednosnih izazova savremenog društva.

_DJT7655 Medjunarodna konferencija net

_DJT7882 Medjunarodna konferencija net

_DJT7484 Medjunarodna konferencija rektor Slobodan Pajovic net - Copy  _DJT7518 Medjunarodna konferencija Veselin Veljovic net  _DJT7553 Medjunarodna konferencija Yossef Bodansky net  _DJT7566 Medjunarodna konferencija net  _DJT7582 Medjunarodna konferencija net - Copy

© COPYRIGHT | MEGATREND UNIVERZITET

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: