U okviru zvanične posete NR Kini, delegacija Univerziteta „Džon Nezbit“ u sastavu prof. dr Ana Jovancai Stakić, prorektorka za međunarodnu saradnju i doc. dr Ana Jurčič, direktorka Odeljenja za međunarodnu saradnju, učestvovala je na Trećem Samitu lokalnih lidera Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Samitu koji je održan u gradu Tangšan, prethodili su susreti u Pekingu sa najvišim predstavnicima Hebej univerziteta za ekonomiju i poslovne studije, a kruna uspešnih pregovora jeste postignut dogovor o osnivanju Instituta za unapređenje međunarodnog poslovanja (International Business Research Institute). Značaj osnivanja jednog ovakvog Instituta je praktično nemerljiv, jer on ne samo da bi predstavljao most i sponu u procesu unapređenja akademskog i ekonomskog razvoja srpsko-kineskih odnosa, već bi direktno poslužio kao trening centar za obuku srpskih i kineskih privrednika, te kao ’Think tank’ celog regiona Centralne i Istočne Evrope.

Na osnovu strategije internacionalizacije koju Univerzitet „Džon Nezbit“ sprovodi u korak prateći globalne trendove, kao i pozitivnih iskustva i rezultata koje je ostvarilo Odeljenje međunarodne saradnje i Kineski centar univerziteta, te na osnovu razmenjenih ideja o osnivanju Instituta, na svečanoj Ceremoniji u Tangšanu, između Univerziteta „Džon Nezbit“ i Hebej univerziteta za ekonomiju i poslovne studije potpisana su čak dva  sporazuma o saradnji.

Dalje, a u okviru Samita, prof. dr Ana Jovancai Stakić i doc. dr Ana Jurčić uzele su učešće na Predsedničkom forumu na temu „Visoko obrazovanje i zapošljavanje“ i svoja znanja i iskustva podelile sa ostalim učesnicima Foruma među kojima su bili zvaničnici Ministarstva obrazovanja Narodne Republike Kine, Narodna vlada Hebej provincije, Predsednici najuglednijih kineskih univerziteta i visoki zvaničnici 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Ideja Univerziteta „Džon Nezbit“ o kreiranju Univerzitetske mreže 16+1 zemalja prihvaćena je sa opštim odobravanjem i velikim interesom učesnika Foruma.

Poseta NR Kini završila se posetom Šiđidžuanu, glavnom gradu provincije Hebej i sedištu Hebej univerziteta stranih studija čiji su studenti pohađali nastavu i učili srpski jezik na Univerzitetu „Džon Nezbit“. Ova poseta, još jedna u uspešnom nizu, produbila je već ostvarenu saradnju i ojačala uzajamne odnose i poverenje, te istovremeno poslužila kao odlična prilika da se budući gostujući studenti iz Kine upoznaju sa programima koje je Univerzitet „Džon Nezbit“ spreman da im ponudi.

IMG_2782  IMG_2817  kinakina2kina2  kina

NR Kina

NR Kina

© COPYRIGHT | MEGATREND UNIVERZITET

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: