Na Univerzitetu «Džon Nezbit» okončane su 28. jula 2017. godine aktivnosti u okviru XVIII kongresa Međunarodne naučne federacije za izučavanje Latinske Amerike i Kariba (FIEALC), koji je okupio 307 učesnika iz 39 zemalja.

Svečanom otvaranju kongresa prisustvovali su gospodin Ivica Dačić, prvi Potpredsednik vlade i Ministar spoljnih poslova Republike Srbije, koji je i zvanično otvorio ovaj važan naučni skup svetskog značaja. Takođe su bili prisutni Alvaro Garsija Linera, Potpredsednik Višenacionalne Države Bolivije, Potpredsednik Skupštine Republike Srbije, dr Vladimir Marinković, Ministar kulture Republike Paragvaj, dr Fernando Grifit, Ministar kulture Republike Srbije, gospodin Vladan Vukosavljević, dr Alberto Van Klaveren, bivši Viceministar spoljnih poslova Čilea, dr Rafael Kortes Elvira, savetnik Ministra visokog obrazovanja Gvatemale i drugi visoki predstavnici države Srbije i diplomatskog kora u Beogradu.

Kongres se odvijao u 28 radnih grupa (okruglih stolova), obuhvatajući sledeće naučne oblasti iz latinskoameričkih regionalnih studija:

  • globalizacija i političko-ekonomski odnosi Latinske Amerike i Kariba sa ostalim regionima u svetu;
  • politička i filozofska misao kroz istoriju;
  • ekonomski razvoj Latinske Amerike i Kariba u eri globalizacije: novi modeli razvoja i uključivanja u svetsku ekonomiju;
  • proces integracije u Latinskoj Americi i Karibima i Latinske Amerike i Kariba sa ostalim regionima u svetu;
  • istorija i društvo u Latinskoj Americi analizirani iz različitih perspektiva;
  • jezik, lingvistika, književnost, umetnost i kultura;
  • interkulturalnost u procesu formiranja latinskoameričkog i karipskog identiteta;
  • era digitalizacije: znanje i informacija kao faktori razvoja i integracije, i
  • globalne migracije i njihov društveno-politički, ekonomski, kulturni i religiozni uticaj.

U okviru kongresnih aktivnosti održano je pet plenarnih predavanja najvišeg naučnog ali i političkog značaja za izučavanje savremene Latinske Amerike i Kariba. Predavanja su održali Alvaro Garsija Linera,     Potpredsednik Višenacionalne Države Bolivije (Globalizacija i de-globalizacija, stanje u svetu i u Latinskoj Americi), Alberto Van Klaveren Stork, bivši Viceministar inostranih poslova Čilea (Regionalizam u Latinskoj Americi), Eftimija Pandis Pavlakis sa Nacionalnog univerziteta Grčke iz Atine (Književnost i ekonomija. Otkrivanje koncepata, ideja i ekonomskih pitanja u latinskoameričkom romanu: Kahambre, Armanda Romera i Žena koja je ronila u srcu sveta, Sabine Berman), Gerhard Drekonja – Konrat, Emeritus Univerziteta u Beču (Tišina ljudi u Bogoti. O životu austrijsko-kolumbijskog antropologa Rajćela Dolmatofa), Rikardo Kampa, Emeritus Univerziteta u Sijeni i Direktor biblioteke i dokumentacije Italijansko-latinskoameričkog instituta iz Rima (Latinska Amerika: politički angažman i društvena očekivanja), akademik Vladimir Davidov, Direktor Instituta za Latinsku Ameriku Akademije nauka Rusije (Globalni kontekst i imperativi latinskoameričkog razvoja) i profesorka Mirjana Polić-Bobić, šef Odseka za romanistiku Sveučilišta u Zagrebu (Velika jezuitska naracija u Raspravama o Novom Svetu).

Od posebnog je značaja i predavanje Fernanda Grifita, Ministra kulture Republike Paragvaj koje je održao u okviru «Dana Paragvaja» na temu «Model kulturne i lingvističke politike u Paragvaju».

Na Generalnoj skupštini FIEALC, održanoj 27. jula 2017. godine u  amfiteatru Univerziteta «Džon Nezbit», odato je veliko priznanje organizatoru ovog kongresa – našem Geoekonomskom fakultetu i Sektoru za Latinsku Ameriku i Karibe -, naglašavajući visoki naučni ali i organizacioni kvalitet, bogat kulturni program i odličan rad volontera studenata našeg univerziteta, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nacionalnog univerziteta Grčke iz Atine.

Posebno je ukazano na značaj «Večeri latinskoameričke kulture», organizovane u saradnji sa ambasadama latinskoameričkih zemalja u Republici Srbiji i Gradom Beogradom. Ovaj događaj, organizovan na Trgu Nikole Pašića, bio je poklon latinskoameričkih ambasada građanima Beograda povodom XVIII Kongresa FIEALC. Takođe je organizovana izložba o životu i delu poljskog profesora dr Andžeja Dembiča, jednog od najpoznatijih evropskih latinoamerikanista, u saradnji sa istoimenom fondacijom iz Varšave.

© COPYRIGHT | MEGATREND UNIVERZITET

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: